אבנים יציבות

אבני הלגו שנמצאות בכל בית, מספרות סיפור שראוי להאזין לו בכובד ראש. חברת לגו המצליחה, היציבה והמשגשגת לא היתה כזו מאז ומתמיד. היא ידעה עליות ומורדות, אבל לא עצרה לרגע. הבה נחזור במנהרת הזמן הרחק, הרחק מכאן אל שנת ה’תרצ”ב.

//תהילה שוחט

הסיפור של לגו, אבני המשחק המוכרות, מתחיל באקורדים נוגים. נגר דני העונה לשם אולה קירק כריסטיאנסן נאלץ לסגור את הנגריה שלו ולפטר את כל עובדיו. זמן קצר לאחר מכן מתה עליו אשתו, והוא נותר עם ילדיו. כדי להעסיק אותם וכדי לשמח אותם, הוא בנה להם צעצועי עץ מושקעים, מהעצים שנותרו מיותמים בנגריה הקטנה שלו. הילדים הנלהבים גרמו לו לחשוב שאולי יש פה אפיק חדש לפרנסה.

אולה ייצר מספר דגמים, וניסה את כוחו בשיווק, אבל המכירות היו מועטות והפרנסה זרמה בקושי. רגע מכונן התרחש כאשר יבואן מקומי החל מראה התעניינות בדגמים. הוא ביצע רכישה גדולה, וסיכם עם אולה כי התשלום יבוצע לאחר המכירות. זה לא היה חריג – כך מתנהלים עסקים רבים עד היום. אולה המאושר הזמין את כל העובדים אשר פיטר בחזרה לנגריה, וכולם עבדו יום ולילה על ייצור ההזמנה הגדולה. אבל אולה היה חסר מזל גם הפעם.

ביום בהיר אחד, כשרובה הגדול של ההזמנה היה ארוז בארגזים, התקבל מכתב קודר. היבואן פשט את הרגל, ולפיכך, אין לו דרך לשלם על הסחורה וגם אין לו אפשרות לנסות להפיצה בין החנויות.

אולה לא יכול היה להשלים עם רוע הגזירה. הוא החליט לצאת אל העיר הגדולה כדי להציע את מרכולתו לחנויות. זה לא היה דבר של מה בכך. אולה התגורר בבילנד שבדנמרק, עיירה קטנה שבמרחק של שלוש שעות לכל כיוון ממנה עדיין הנוף היה חדגוני וכולל בעיקר שום דבר. אבל אולה לא התרשם מהדרך הארוכה. הוא ידע כי עליו להביא לחם לפי הטף ומשכורות לעובדים, ולכן היה נכון לכל משימה. הבעיה האמיתית שלו היתה שהוא היה נגר מוצלח מאוד אבל איש מכירות כושל במיוחד. חלק מהחנויות הסכימו לקחת את הצעצועים ולתת תמורתם פריטי מזון, וחלק – גם זה לא. בסיכומו של המסע הבין אולה כי הוא מסודר במזון בימים הקרובים, אבל ליבו דאג לתקופה שתבוא אחר כך.

על סף התרסקות

הרעיון הבא של אולה היה מה שמכנים היום “מיתוג”. צעצועי העץ שלו היו חסרי שם, והוא חשב על כך שאם יהיה לו שם טוב וקליט, המכירות שלו יוכלו להשתפר. הרי המוצר טוב, החומרים איכותיים, הילדים אוהבים אותו, אז מדוע לא?

לאחר התלבטויות, הוא בחר בשם “leg godt”, שמשמעותו בדנית: “שחק יפה”. לא חלף זמן רב עד שהשם הפך להיות פשוט “lego”, המוכר עד היום. לשם זה יש גם משמעות בלטינית. “אבחר” או “אאסוף”.

ודאי שמתן לב שאולה ייצר צעצועי עץ, ואילו אבני הלגו הן דבר אחר לגמרי. ובכן, הדרך למוצר המוכר לנו עוד היתה ארוכה.

השנה היא ה’תרצ”ו. השם הקליט גרם לכך שהמכירות עלו במידה מסוימת, ומשכך, היה על אולה לשכלל את יכולת הייצור שלו. הדרך שלו לעשות זאת היתה דרך מכונה שהתווספה לתהליך הייצור. הצעצועים אכן עלו בדרגה מבחינת הגימור שלהם. הנגריה הוסיפה להתבסס, ואפילו מלחמת העולם השניה שפרצה והפכה סדרי עולם, לא פגעה משמעותית בעסק. אך יחד עם זאת, הוא לא סבל מפריחה עודפת.

התפנית חלה כאשר בלילה חורפי אחד פרצה שריפה בנגריה הקטנה. הכבאים לא הצליחו להשתלט על האש, ובית המלאכה הפך למאכולת אש, שאיתה עלו לשמיים גם הצעצועים המוכנים למכירה, מכונות הייצור והשרטוטים הרבים. אולה כמעט איבד תקווה. הנגריה שלו, ‘לגו’ שלו, שבה האמין כל כך, עמדה על סף קריסה סופית. אבל האחריות לילדיו גרמה לו לקום מחדש על הרגליים.

הפעם, במקום בית מלאכה צנוע, הוא הקים מפעל של ממש, והתחיל מבראשית. כשהחיים שבו למסלולם, התפנה אולה לנסוע לקופנהגן, כדי לבחון רכישה של מכונה חדשה לייצור דגמי פלסטיק קטנים. המוכרנים בקופנהגן חילקו לבאים אבני פלסטיק קטנות. מטרתן של האבנים היתה להראות את יכולת המכונה, אבל אולה הרגיש שיש פה רעיון גדול.

הוא רכש את המכונה, והתחיל לייצר צעצועי פלסטיק קטנים לילדים. כמוהו היו עוד רבים, וההצלחה היתה מינורית. בלילות ישב בחדרו, וניסה לפצח את הסוד של אבני הפלסטיק שראה ביריד. היה בהן משהו שמשך את עיניו, אף כי איש מלבדו לא הבין את הפוטנציאל שגלום בהן.

אולה עיצב את אבני הפלסטיק מחדש, ורצה לשקוע כולו בפרויקט החדש, אבל המצב הפיננסי של החברה היה בכי רע. גוטפריד בנו, שסייע לו בעסק מגיל צעיר, החליט לקחת את המושכות לידיים. הוא נטל את הצעצועים ויצא לעיר הגדולה, ממש כפי שעשה אביו בזמנו. מסתבר שיכולות המכירה של גוטפריד היו גבוהות הרבה יותר, והחברה ניצלה בפעם המי יודע כמה מהתרסקות כלכלית.

מערכת מתוחכמת

המפנה הבא של חברת לגו הגיע דווקא דרך גוטפריד. במהלך נסיעת עסקים לאנגליה, הוא פגש איש מפתח בענף הצעצועים. זה האחרון היה מיואש ממצב הענף, והתבטא בין השאר במילים “חסרה כאן מערכת”. גוטפריד שמע ולקח את הדברים לתשומת ליבו. כשחזר אל המפעל של אביו, היה לו בדל של רעיון. הוא חשב שאם כלל הצעצועים של החברה יהפכו להיות חלק ממערכת אחת, חלק מסיפור אחד, הדבר יועיל למכירות לצמוח. מכאן היתה הדרך קצרה לחשיבה על משחק שאינו מוכן להפעלה מיידית, אלא כזה הדורש תכנון של הילדים עצמם, ואבני הפלסטיק שעיצב אולה כמו נוצקו לשם הרעיון הזה.

מערכת הלגו הראשונה כללה אבנים לבניית תפאורה עירונית מציאותית לצעצועי העץ האחרים של חברת לגו. הילדים הסתערו על המשחקים החדשים כמוצאי שלל רב. הם לא בנו עם אבני המשחק רק מערכת עירונית, אלא השתמשו בדמיון ויצרו עוד ועוד דגמים. גוטפריד ראה כי טוב, והחליט לנסות למכור את המשחק החדש מחוץ לדנמרק. הניסיון צלח, והחברה עלתה על דרך המלך.

היתה רק בעיה אחת באבנים הקטנות. הן היו לא יציבות, והמבנים שהילדים בנו בעמל רב התפרקו בתזוזות קלות. אולה, ששאף תמיד לתוצאה המצוינת ביותר, החליט לפתור את התקלה הקטנה הזו. לאחר אינסוף תכנונים ולילות לבנים, הוא הגיע אל תצורת אבני הלגו המוכרות לנו היום. לא היו אלו עוד אבני פלסטיק חלולות, אלא מערכת מתוחכמת שכוללת צינורות פנימיים, שהפכו כל מבנה ליציב מאין כמוהו. וזו, כבר היתה פריצת דרך משמעותית.

אולה מת לפני שראה את ההצלחה הגדולה של החברה. זמן לא רב לאחר מכן פרצה שוב שריפה, שחיסלה את מפעל העץ מהיסוד. הפעם היה צריך גוטפריד להתמודד עם הנזקים בעצמו. כאביו, הוא בחר שלא לוותר, והקים את המפעל מחדש. יחד עם הקמת המפעל ביצע גוטפריד החלטה אסטרטגית. הוא הפסיק את ייצור צעצועי עץ, והתמקד באבני הפלסטיק בלבד. לגו הפכה לאימפריה של ממש.

ניסיון אחרון

אבל אם חשבתן שהתלאות של לגו הגיעו לסיומן, חשוב לציין שלא. אדלג על השנים שבדרך ואקפוץ עשרות שנים קדימה, אל אזור שנת תשס”ב. בשנה זו חוותה לגו משבר כלכלי עצום, שהביא אותה אל סף פשיטת רגל. רגע לפני שהמנעול הושם על דלתות המפעל, החליטו לעשות בלגו ניסיון אחרון. הם הביאו מומחה חיצוני, יורגן ויג קנודסטורפ שמו, שכגוטפריד בזמנו, הוביל מהלך מהפכני של חדשנות והציל את החברה.

חברת לגו החליטה להיפטר מסדרות משלימות וממוצרים מורכבים מידי ולהתמקד בליבת העשייה שכוללת משחקי בנייה עבור בנים דווקא.

התהליך הזה היה קשה מאוד: משרות קוצצו ונכסים נמכרו, אבל בזכותו, בשנת תשס”ח, שנת המשבר הכלכלי העולמי, רשמה לגו שיא של כל הזמנים. המשבר שחוו לפני כל העולם הכריח אותם לבצע שינוי אסטרטגי וחשיבה מחדש לגבי מאפייני החברה ולחתור לחדשנות. מילה שעד אז היתה קצת מחוץ ללקסיקון, והיום היא מילת מפתח בכל הקשור לעסקים. כך, כשכל שאר החברות הגיעו להתרסקות מוחלטת כמעט, שמרה לגו על יציבות ואף על צמיחה בלתי רגילה.

גם היום, כאשר הדיגיטל הולך ומשתלט על העולם, והופך לאיום ממשי על לא מעט חברות, היא נשארה לחברה רלוונטית מאין כמוה.

מעורר השראה לחשוב על כך שהעולם השתנה בצורה בלתי רגילה בעשרות השנים בהן לגו קיימת, ואילו אבני הלגו לא עברו שום שינוי. כל לבנת לגו – מתקדמת ככל שתהיה, עדיין תוכל להתחבר ללבני המשחק שיש בבית, ואפילו ללבנים ישנות מאוד.

למען האמת, לא מדויק לומר שחברת לגו נשארה ללא שינוי. לגו השיקה משחקי מחשב המבוססים על המוצרים שלה, אנשי הצוות הזמינו לקוחות לבנות ולהציע דגמים ורעיונות למוצרים חדשים בפלטפורמה ייעודית ואף יצרו פלטפורמות וחנויות ייעודיות שבהן ניתן להפיק ערכת לגו אישית על פי תמונה.

בנוסף לכך, מידי שנה חברת לגו מוציאה ערכות חדשות לשוק. כולן מבוססות על אותן אבני לגו, אבל כל אחת מהווה עולם שלם בפני עצמה. חלק מהרעיונות הוכיחו את עצמם, וחלק היוו כישלון חרוץ. אבל לגו כמו לגו, לא מתייאשת. נופלת וקמה על הרגליים.

Be First to Comment

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *