אור נשי

צילום: ערוץ הכנסת

סיקור מיוחד של חנוכת השדולה למען האישה החרדית והדתית ולמען עם ישראל במשכן הכנסת, בראשותה של ח”כ לימון סון-הר מלך ובהובלה של מלכהלי.

בשבח ובהודיה לה’ יתברך נחנכה במשכן הכנסת השדולה למען האישה החרדית והדתית ולמען עם ישראל בראשותה של ח”כ לימור סון-הר מלך ובהובלה של מלכהלי. אירוע שהמילה היסטורי הינה קטנת מימדים לגביו. דווקא בשל השסע והפילוג שנשמעים מכל פינה, השדולה מרימה את הדגל במכוון בצד החיובי של המפה, בתוספת כח למרחבי עשיה מתוך מבט נשי ייחודי, ולא בנקודות החשוכות, כשמעל הכל מושמע קול של קשר ושל מכנה משותף.

אל האולם הגדול נכנסו בזה אחר זה שרים וח”כים מכל גוני הקשת הפוליטית. מוכיחים את אמונם בשדולה ומביעים את התחייבותם לפעול למען ציבור הנשים החרדיות והדתיות. דבריהם יופיעו לפי סדר הגעתם לאירוע. במקביל לאישי הציבור הגיעו נשים מובילות בתחומן, שהמכנה המשותף לכולן הוא רצון ועוצמה פנימית להוביל את העולם כולו למקום טוב יותר בגשמיות וברוחניות. בסיקור זה יופיעו דברי הנוכחים בקיצור מתבקש בשל היריעה המוגבלת. בראש העמוד מופיע הסרט שיאפשר לכן להיות שותפות לאירוע באופן מלא.

דגל הקיום היהודי

ח”כ לימור סון-הר מלך פתחה את האירוע בנאום מרגש. בין השאר אמרה: “כשחשבתי על מהות השדולה, לנגד עיניי ניצבו נשות ישראל במצרים. אותן נשים שעליהן נאמר כי בזכות נשים צדקניות נגאלו ישראל. אלו נשים שהפכו לסמל, נשים שנשאו את דגל הקיום של העם היהודי. במהלך כל חיי אני מנסה לפצח את סודן, את המנוע הפנימי שהניע אותן: מנוע של אהבה ושל דאגה אינסופית לעם מתוך חיבור לבורא ולרצונו”.

מלכהלי, מנהלת השדולה, הודתה לח”כ לימור סון הר מלך על הרמת הכפפה ולשאר חברי הכנסת וחברות הכנסת התומכים בהבעת האמון. “האישה היא הכהן הגדול של הבית היהודי, ומתוך כך אנחנו פועלות. השדולה אינה פוליטית ולכן משתתפים בה מגוון חברי כנסת ושרים. זהו אי שלנו, של כולנו והמעורבות שלנו היא זו שתקדם צרכים למען הקדוש והיקר שממנו אנחנו באות. בשם ה’ נעשה ונצליח”.

את סמל השדולה אתן מכירות מסדרת כתבות שמתפרסמות במגזין בנושאי חינוך, רפואה, השכלה, תעסוקה, מוגנות ונושאים מהותיים נוספים שסובבים את העולם הנשי. כעת היא עולה אל השלב הבא. כפי שאמרה סגנית שר האוצר, ח”כ מיכל וולדיגר (הציונות הדתית): “יצאו מכאן מפגשי עבודה עם שולחנות עגולים, שינכיחו רעיונות רלוונטיים מכח חיובי ויוציאו את הדברים מהכח אל הפועל. להשמיע קול זה חשוב, אבל השדולה הזו באה לעבוד ולעשות”.

האישה במלוא תפארתה

השרה אורית סטרוק, השרה למשימות לאומיות, אמרה: “אני רואה חשיבות עצומה בהקמת השדולה הזו. אל מול שטיפת המח שממלאת בשבועות האחרונים את רחובות הארץ, קמה בכנסת שדולה, שמייצגת את האישה האמונית, המאמינה, החרדית והדתית במלוא תפארתה. אישה שהערכים שלה הם קדושה וטהרה, צניעות וילודה, אמונת חכמים ולימוד תורה, שמירת המצוות כהלכתן ועבודת ה’ כמרכז החיים. כל זה אינו גורע אלא מוסיף ליכולתה להיות משמעותית, מובילה ומשפיעה. אני תקווה שהשדולה תיאבק וגם תנצח בעזרת ה’ על הזכות של נשים חרדיות ודתיות ללמוד וללמד לפי אמונתן, להתפתח ולהשתלב בתפקידי מפתח, ליצור ולצרוך תרבות וגם לקבל ולהעניק טיפול מבלי לוותר על אורח החיים שלהן, מבלי להיכנע לנורמות אחרות. הנורמות שלנו הן סוג אל”ף”.

דבריה של השרה נקטעו במחיאות כפיים סוערות. הם לא נאמרו בחלל ריק. כל אחת מהיושבות באולם נתקלה במחסום באחד מהתחומים בהם נקבה השרה. רוחמה בן יוסף, יוצרת וזמרת, תיארה: “אומרים לי: לא חוקי שתופיעי רק בפני נשים… אני מייצגת ציבור שמגיע וממלא אולמות, למה אני צריכה להרגיש מתנצלת על שאני בוחרת בו?”.

חוי ארנפלד, מנגישת השכלה אקדמית לנשים חרדיות, העלתה את סוגיית “מיהי האישה החרדית והדתית” לפי הגדרות מל”ג, המוסד שאמון על השכלה גבוהה בישראל: “יושבות כאן בחדר נשים, שלצערי הרב המכללות החרדיות מנועות מלקבל אותן לתכניות השונות. מדובר על חסידות צאנז, חסידות חב”ד, נשות הציונות הדתית, חוזרות בתשובה ותושבות חו”ל. קבוצה נשית גדולה, שרוצה לשתף פעולה, ונמנע מאיתנו למרבה הצער, לקבל אותן בשל הגדרות טכניות. זו שערוריה בלתי נתפסת”.

מענים מותאמים

ד”ר חנה וקטן, שכונתה בידי ח”כ לימור סון-הר מלך, בשם “שפרה ופועה של הדור הזה” התייחסה לנושא שימור הפריון, והדגישה: “נושא המשפחה וחיזוק האישה בתחומי האימהות שלה הוא נושא ששאוב מתוך התורה ממש, ולא רק מתוך זכויות האישה, ורלוונטי לחברה כולה”.

ד”ר שני חן-בוקובזה, שבברכתו של ראש הישיבה הרב מזוז למדה רפואה, והפכה מומחית ביילוד ובגינקולוגיה במרכז הרפואי מעייני הישועה, פירטה: “אנחנו חיות בעידן שבו אומרים לאישה: את יכולה לעשות הכל פחות או יותר, חוץ מלהיות אמא. אני מתפללת לרפואה נכונה יותר לציבור החרדי והדתי. חוסר מודעות גובה מחיר של חיי אדם, וזה בר שינוי”.

אסנת בן שחר התייחסה לנושא בריאות הנפש: “כמחנכת בתיכון אני נתקלת בתלמידות שסובלות מהפרעות אכילה, תופעה מדאיגה ומתרחבת, שאין לה די מענה. נכון להיום מדובר על שמונה מיטות בהדסה, עשרים וארבע מיטות בתל השומר ובמעייני הישועה האשפוז מסתיים בגיל עשרים ואחת. לאחר מכן אין מענה מותאם למי שמשתייכת למגזר החרדי והדתי. בהעדר מענה הולם היא נאלצת לשהות במקומות כלליים, משום שמצבה הרפואי מחייב השגחה. עצם השהייה שם גורם לכך שהציבור פשוט מאבד אותן”.

ענת גופשטיין, ראש מערך טיפול בארגון להב”ה, המשיכה את השיח לגבי בנות שהולכות לאיבוד: “כולם מדברים על אלימות נגד נשים, אבל צריך לזכור שהנערות בסיכון של היום הן הנשים המוכות של מחר. אם לא ניתן להן מענה מספק, הן לא יהיו איתנו בעוד שנים ספורות. כי כשהנערות שלנו נופלות, הן מתרסקות, ולא רק מבחינה דתית. אנחנו כחברה בכלל וכנשים בפרט חייבות לתת להן מענה”.

בשורה היסטורית

בראשית דרכיה ציינה ח”כ לימור סון-הר מלך כי כאשר ניגשה להקמת השדולה, היא לא שיערה את גודל המורכבות וההתנגדות שנכון לה. “באתי בתמימות מתוך רצון לעשות טוב להזמין תחת קורת גג אחת את כל מי שעם ישראל, המשכיותו וקיומו חשוב עבורו. התמודדנו בדרך עם צירי לידה ממש”.

אל הדברים התחברה ח”כ טלי גוטליב: “נתקלתי בכנסת ביהירות, בבריונות ובהתערבות לא הולמת כלפי החברה החרדית והדתית באופן שאינני מוכנה לסבול ולקבל. איש לא יכתיב לשום אישה מה נכון לה. כל אישה תפעל בהתאם לצו מצפונה ולאמונתה. למרבה הצער, ככל שחברה מתקדמת, כך היא מכילה יותר ביטויי אוטו-אנטישמיות, וככל שהשמאל יהפוך רדיקלי יותר, כך הוא ישאף לבטל את הדת. השדולה הזו תהווה חומת מגן מפני השתלטות של השיח הדמוקרטי על פני המורשת והמסורת שהביאו אותנו עד הלום”.

ח”כ משה רוט (יהדות התורה) הוסיף: “היה צריך להיות מובן מאליו ששדולה חשובה כזו צריכה לקום, ולכבוד הוא לי להיות חלק בה. האישה החרדית והדתית היא מסורה יותר, ממוקדת יותר, באה לעבוד והמעסיקים החכמים יודעים את זה. השדולה תגרום לכך שתהיה לה אפשרות להצליח בכל מקום שהיא רוצה, בכל תחום בהתאם לדרך חייה. לא סתם חז”ל אומרים שבזכות נשים צדקניות נגאלנו ובזכותן נגאל. כל עולם התורה תלוי בנשים, ובמילים אחרות, עתידו של העם כולו תלוי רק בכן”.

ח”כ משה סלומון (ציונות דתית), הצטרף לדברים: “במשכן הזה יש משימות רבות, אבל כששומעים על בשורה כמו הקמת שדולה למען האישה החרדית והדתית ולמען עם ישראל, זו בשורה שלא מדלגים עליה. זו יוזמה טבעית אבל הכרחית. טבעית, כי זה המעשה היהודי הבריא ביותר שאפשר להעלות על הדעת, שבו יש משפחה המורכבת מגבר ואישה, וחיה חיים יהודים לצד צרכים ורצונות. השדולה רוצה להנכיח כל זאת במציאות, וזה מורכב לנוכח העובדה שיש מי שמנסה להנכיח דברים אחרים…”

העצמת האנושות

השר איתמר בן גביר, השר לביטחון לאומי, אמר: “יש הרבה יוזמות בכנסת להעצמה נשית, לזכויות נשים ולשדרוג מעמד האישה, אבל אין שדולה כזו, שמייצגת את מה שצריך להיות זכויות נשים במסגרת יהודית בגאון ובגאווה”. השר התייחס לאחת הסערות הגדולות שידע משרדו בדבר חוק האיזוק: “אני חושב שלא סתם הכנסת הקודמת לא העבירה אותו. לקחנו אותו מתוך מטרה לדייק אותו: מצד אחד, ניהול מלחמת חורמה במי שפוגע בנשים, ומצד שני לוודא שהחוק לא יהווה בסיס לתלונות שווא ולפגיעה לא מידתית”. השר סיים את דבריו במילים: “כל אחת ואחת בחדר הזה היא עולם שלם של כוחות, של יכולות ושל כשרונות. החכמה לאגד את כל הכוחות ביחד ולהפנות אותם למאבקים הנכונים ולמשימות הנכונות. אני מאמין שנצליח לשבת כאן עוד פחות משנה ולסמן וי על יעדים ועל מטרות רבים שבאים לרומם את קרן ישראל”.

השר עמיחי אליהו, שר המורשת, הודה לשר בן גביר, והוסיף: “כשבאים לדבר על העצמה נשית, לא מדברים על להעצים את הנשים, אלא על העצמת האנושות דרך הנשים. אני יכול לשתף במשפט ששמעתי מתלמיד בשיעור תוסס ומשמעותי אצלנו בישוב. הוא אמר: אני אוהב מאוד את שיעורי התורה, אבל האמונה שקיבלתי מאמא שלי ודרך החיים שקיבלתי ממנה, מכניסה את כולם לכיס הקטן. יצא לי לחשוב על המשפט הזה רבות, והגעתי למסקנה שעם ישראל ממשיך בזכות עוצמת החיים שקיימת באישה. עוצמה אשר מיטשטשת היום כשמנסים להפוך גברים לנשים ונשים לגברים. המטרה שלנו היא להעמיק בצורה היסודית שעוברת דרך העצמה הנשית, ולתת את המתנה הזו לעולם”.

כח האור

צרכים נוספים שהועלו מצד המשתתפות נגעו בהעלאת שכר המטפלות ובקידום פרויקטים של רווחה הורית, במוגנות, במנהיגות נשית ובתעסוקה: “שוק העבודה יכול להתברך בכח העבודה של נשים חרדיות ודתיות. צריך לוודא שהשכר של אישה כזו, שתורמת למקום העבודה שלה רבות, יהיה מקביל לשכר שמקבלת אישה אחרת שאינה חרדית, כי כיום המצב הוא שונה, ופעמים רבות השכר הוא נמוך באופן מהותי ומקומם, על אף שהעבודה איכותית”.

את האירוע חתמה חיה מושקא ליפסקר בדבר תורה עוצמתי שקישר את פרשת השבוע אל אירוע ייסוד השדולה. לסיום אמרה ח”כ לימור סון-הר מלך: “שמעתי פה נשים מלאות בחיות ובעשייה, ובעיקר שמעתי פה אתגרים שעומדים בפתחנו. בעזרת ה’ בעבודה משותפת יינתן מענה אמיתי לדרישה שקיימת פה, והדגש הוא על המילה אמיתי. נאסוף את הדברים שעלו פה, נתקדם, ובכח האור הזה נלך”.

כאן, מעל דפי המגזין וגם בסטטוס שבוואטספ, נמשיך ונעדכן על התקדמות ועל השתלשלות האירועים. מוזמנות לעקוב.

Be First to Comment

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *