עתידנות

מה תעשי כשתהיי גדולה?

יכול להיות שאת כבר גדולה, ואפילו עובדת. אבל מה הסיכוי שבעוד חמש שנים מהיום מקום העבודה שלך יחליף אותך במחשב? אולי את עצמאית, שחושבת שהסיכון הזה לא קיים עבורך. אבל מה יהיה אם הלקוחות שלך יעדיפו לעבוד עם מחשב, ולא איתך? על מקצועות בסכנת הכחדה ועל אנושות חדשה.

שירה אמיתי // מתוך מגזין אשת 31, אלול תשע”ט

בבוקר אחד הוחלף בעל העגלה במכונית. זה לא היה בדיוק ביום אחד, אלא זה היה תהליך. אבל בסופו, כל בעלי העגלות מצאו את עצמם מונחים בעבודה אחרת, או ללא עבודה כלל.

בבוקר אחד הוחלפו ארגזי הקרח במקררים חשמליים. גם זה לא התרחש ממש ביום אחד, אבל כשזה קרה, מובילי הקרח נאלצו להחליף מקצוע, או להשלים עם החוסר.

כשמסתכלים על העבר, ורואים את אלו שהתעקשו שלא להחליף מקצוע, או שלא לעזוב את מקום המגורים על אף השמועות, מגיבים במשיכת כתף המביעה פליאה: ‘איך הם לא הבינו שזה מה שיקרה?’ אבל במציאות הנוכחית בה פוגשים מידי יום את הקופאית או את נהג האוטובוס, איש לא מקדיש מחשבה לרגע שאחרי. הרגע שבו מחשב ישמש כקופאי ורובוט ישמש כנהג. ואם תשאלו עתידנים, זה הולך לקרות בקרוב.

אז נכון, היו תחזיות שזה יקרה כבר לפני זמן, וזה טרם קרה. למעשה, המינוח הנכון יותר הוא- עדיין. עדיין לא קרה. במדינת ישראל של לפני מספר שנים הכריז ראש הממשלה כי יש צורך להידרש לסוגיית עולם העבודה העתידי באופן מעשי, באמצעות הקמת מטה שיעסוק בנושא זה במשרד ראש הממשלה. כי בעתיד הלא רחוק מאוד, כשילדים שנולדים היום יכנסו לשוק העבודה, יש סיכוי שזה כבר יקרה. המבוגרים של מחר יפגשו במחשבים בכל מקום- ברחוב, בבית ובעבודה, אם תהיה להם כזו. תחזיות מצביעות על כך שבתוך תקופה לא ארוכה רובם המוחלט של המקצועות ייעלמו.

מקצוע בסכנת הכחדה

מרדים לקראת ניתוח? יוחלף על ידי מכונה. מי זקוק למרדים אנושי, שעלול לטעות במינון חומר ההרדמה, כשמכונה יכולה להרדים את האדם לבדה? זה יפעל בצורה שאינה מסובכת כלל. החולה, שאמור להיכנס לניתוח ירכיב על אוזניו אזניות דרכן תישמענה הנחיות מוקלטות ללחיצה על כפתור מסוים בקצב מסוים. רק לאחר לחיצה התואמת להנחיה יוזרם חומר ההרדמה. כשהמטופל יירדם הוא כבר לא יוכל ללחוץ, כמובן. וכך תדע המכונה לעצור את המשך נתינת חומר ההרדמה. זוהי לא הלצה, אלא פיתוח סטארט-אפ ייחודי, שיום יבוא ואיש לא יבין איך יכלו בלעדיו. ואם מקצועות הרפואה יוחלפו במחשבים, מה יגידו אנשים העובדים במקצועות נחשבים פחות?

הראשונים שיוחלפו הם כל העוסקים במקצועות שיש בהם חזרתיות. עובדי פס יצור, למשל. אבל גם מנהלי חשבונות, טבחים ועורכי דין. המחשבים יעבדו על פי חיקוי התנהגות או על פי תגובה לנתונים מוזנים. דמייני את היום שלך מתחילתו ועד סופו. אם קיימות פעולות אותן את מבצעת מידי יום באופן קבוע, גם אם תוכן הפעולה משתנה בהתאם לנתונים המוזרמים אלייך, יש סיכוי לא רע שבעתיד מחשב יבצע אותם הדברים באלפית מהזמן שלוקח לך לבצע אותם היום.

חוקרים בריטיים יצרו טבלה מדורגת של מאות מקצועות, שבה מצוין לגבי כל מקצוע בשוק העבודה מתי יגיע זמנו להיעלם. כלומר, הוא יוחלף במחשב שמסוגל לעשות את העבודה טוב יותר ממנו, בהרבה פחות זמן ובהרבה פחות עלויות. המקצועות שימשיכו לשרוד הם מתכנתי המחשב, שהרי מישהו צריך לכתוב את כל התוכנות שיחליפו את כולם. ומקצועות דתיים, כמו מוהל, שוחט, רב- שעל פי ההלכה צריכים להיעשות ביד אדם דווקא. שאר המקצועות בסכנת הכחדה מתקדמת.

עולם חדש

הסתכלות על העבר, שידע מהפכות ואובדן מקומות עבודה לטובת מקצועות חדשים, מלמדת כי אנשים שאיבדו את מקצועם הצליחו בחלקם להשתלב ברשת המקצועות החדשה שנגלתה לעיניהם, ואף לשדרג את חייהם. אך היו גם כאלו שלא השתלבו.

נראה כי הצד החיובי גדול יותר כשמסתכלים על עצמנו כלקוחות. במקום להמתין בחנות למוכרת עייפה בערב חג, שתואיל בטובה להתפנות אלייך ולבדוק אם נותרה לה מידה מתאימה במחסן ההפוך, כיאה לערב חג, תוכלי ‘לשוחח’ עם מוכרת וירטואלית חייכנית, שלא תתעייף לעולם, ותענה לך תוך שניות בודדות על כל שאלה. את המוצרים, תקבלי עד הבית עם רחפן פרטי, מבלי שתצטרכי לסחוב שום פריט.

במקום להגיע לאורטודנט למספר ביקורים, כאשר באחד מתבצע צילום של השיניים מזוויות שונות, בשני נלקחות מידות ורק בשלישי מקבלים סוף סוף את הפלטה הנכספת. תוכלי ליהנות משירותיה של מכונה מיוחדת שתכין את הפלטה בתוך שניות בודדות בחדר האורטודנט, בעוד ילדך יתלוצץ עם רופאיו.

מראיין וירטואלי

במקום לגשת לראיון עבודה, וזה משהו שקורה כבר כיום, תשבי מול מראיין וירטואלי. חסל סדר גיוס עובדים מתיש. חברת intervyo, סטארט-אפ ישראלי, השיקה את המראיין הוירטואלי הראשון. מאות אנשים מוזמנים ליום ראיונות מרוכז, שבו הם יושבים מול מחשב. מולם ניבט המראיין או המראיינת. אלו בעצם שחקנים שצולמו מראש, אך מי שמכתיב להם אלו שאלות לשאול ואלו תשובות להגיב זוהי המערכת האוטומטית אליה מחובר המרואיין האנושי. המראיינים הווירטואלים מהנהנים מידי פעם, וכאשר משתרר שקט לזמן ארוך יחסית, מופיעה על המסך הודעה שמסבירה שאם המרואיין לא ימשיך לדבר, המראיין יעבור אל שאלתו הבאה. חצי שעה לאחר סיום הראיון, המעסיק מקבל דו”ח מפורט, שבו ניתוח של המרואיין, כפי שהסיקה המערכת האוטומטית.

הניתוח מתבצע על פי הבעות הפנים שהמרואיין ביצע תוך כדי הראיון; על פי האינטונציה בה השתמש; על פי אלגוריתמים המנתחים את כושר הביטוי שלו ועל פי קריטריונים נוספים. הדו”ח שהמעסיק מקבל הוא בעל רמת דיוק גבוהה מאוד. וכל שנותר לו הוא לברור מבין הדו”חות את המועמד הרלוונטי ביותר. ומי יודע, אולי גם את זה תעשה במקומו תוכנת מחשב…

היתרון למעסיקים ברור. הם חוסכים זמן, שכן המראיין הווירטואלי יכול לראיין באופן תיאורטי אינסוף אנשים. הם מגיעים לתוצאות טובות יותר, שכן המראיין הווירטואלי מתוכנת בצורה שאינה מאפשרת טעויות. עייפות אנושית, רעב או היכרות קודמת עם המרואיין כל אלה הם דברים שלא קיימים בלקסיקון של המראיינים הווירטואלים, וכך נמנעת קבלת החלטות שגויה. הם גם חוסכים כסף, משום שזמן הראיון עומד על כעשר דקות. ויש עוד יתרונות רבים, שגורמים למעסיקים ברחבי העולם לאמץ בחום את המראיין הווירטואלי.

היתרון לאלו שעומדים כיום על משבצת מגייסי כח אדם, ובעיקר לכיסם, הוא פחות ברור. הוא אולי  לא קיים, משום שביום שהתוכנה הזו תתקבל אצל כלל המעסיקים, הם יצטרכו להחליף עבודה. בדיוק כמו בעלי העגלות של פעם.

מלווה הליכה

יחד עם המקצועות הנכחדים, יוולדו גם מקצועות חדשים. למשל, מלווי הליכה. כידוע, אנשים נוהגים לדבר זה עם זה. אך מה יעשה אדם שמוקף באנשים עסוקים מידי? חשבי על אדם גלמוד החי ברחוב שלך. יתכן שאת או בני משפחתך מקדישים לו זמן בכל ערב שבת, באמת יפה מצדכם, אך מה הוא עושה בכל יתר זמנו הפנוי?

בעתיד, כאשר תוחלת החיים תגדל מאוד, צופים שהבעיה הזו תלך ותתעצם. והפתרון הוא פשוט. מלווי הליכה בתשלום. יהיו אנשים שתפקידם יהיה לשוחח עם הרוצים בכך. הם יקשיבו או יעודדו, יתנו עצה או יטו כתף. יהיה אפשר לשכור אותם בשעת הליכה לילית, עד להגעה ליעד, ויהיה אפשר פשוט לדבר איתם במהלך היום.

זה לא מקצוע חדש לגמרי. יש כאלו כבר היום, והשכר שלהם גם לא רע בכלל. 23,600 דולר בשנה. שזה בערך אלפיים דולר בחודש. הצפי הוא שבשנים הקרובות מספרם של מלווי ההליכה יגדל בכמעט חמישים אחוזים. כך שאם עד היום לא שמעת על מלווי הליכה, יש סיכוי לא רע שבעוד עשור תהיי מלוות הליכה בעצמך.

די לפנסיה

יהיו גם יותר מקצועות ניהוליים. אמנם יהיו רובוטים בלי סוף, אבל מישהו יצטרך לפקח ולוודא שהכל פועל כשורה. ונכון לעכשיו טוענים שאותו אחד יהיה אנושי דווקא.

גם דברים שאינם קשורים באופן ישיר להעסקה, כמו פנסיה, ישתנו. הפנסיה נולדה מהצורך למנוחה מעבודה פיזית קשה. ומהעובדה הידועה שאדם צעיר חזק יותר מאדם מבוגר. אך ככל שהמקצועות ייהפכו להיות פחות פיזיים, כך יוכלו לעסוק בהם אנשים מבוגרים יותר. בנוסף לכך, ככל שתוחלת החיים תעלה, כך איכות החיים תשתפר, והתשעים של מחר יכול להיות העשרים של אתמול.

לא רק פנסיה תעלם מחיינו. גם כסף. כסף נועד להחליף אנרגיה של אנשים בייצוג אחר. אנחנו נותנות זמן ומאמץ, ובתמורה מקבלות כסף, איתו אנו יכולות לרכוש תוצר המשולב מזמן וממאמץ של מישהו אחר.

עליי לעשות פאוזה קלה לטובת ההיסטוריה של הכסף, לפני שנמשיך להבין מדוע הכסף ככל הנראה, יעזוב את חיינו. בעבר, הרבה לפני שהומצאו השטרות, החליפו אנשים בצלים בתפודים. כלומר, השתמשו בשיטת סחר חליפין. ראובן, שעסק כל חייו בגידול בצל, המיר חלק מהבצל בתפודים שגידל שמעון. בשלב מסוים סחר החליפין הזה החל להכביד. מה קורה אם ראובן מעוניין בבננות, אבל לוי, שמגדל בננות הוא בעל אלרגיה לבצלים? ומה אם יששכר, שמגדל סוסים, מעוניין בבצל? האם ייתן לראובן סוס תמורת בצל? זה היה השלב בו עברה האנושות למשקלים.

כל סוג סחורה יוצג במספר גרעיני שעורה, וכך יכלו לסחור באופן חופשי ונח יותר. ההיגיון שעמד מאחורי השימוש בגרגירים הוא ששעורה הייתה מוצר שכל אחד היה זקוק לו, ומצד שני, הגרגירים לא התקלקלו מהר. אבל גם השימוש בשעורים החל להכביד. בעיקר כשדובר על עסקאות ענק, שחייבו ניוד של שקים על גבי שקים. הפתרון החדש היה מתכות. ובמקומות מסוימים בעולם- קונכיות. היתרון היה שקל היה לנייד אותן, באופן יחסי, וקל היה יותר לחלק אותן למשקלים קטנים יותר.

כאשר נמאס לאנשים לשקול כל הזמן את המתכות שלהם, וגם כאשר הבינו שלמתכות יהיה סוף בשלב מסוים מבחינה טבעית, הם עברו למטבעות בעלי ערך מוסכם מראש. ובהמשך הומצאו גם השטרות, שכידוע- לא שווים את הנייר עליהם הם מודפסים, והסיבה היחידה שכולנו משתמשות בהם בחיי היום יום היא שאנחנו נותנות בהם אמון. מטבע שהציבור אינו נותן בו את אמונו, דינו כליה.

זו בקצרה ההיסטוריה של הכסף. כעת נשוב אל העולם העתידני המדובר. כיוון שהאנרגיה של הרובוט היא חינמית, ביחס לאנרגיה האנושית, הרובוט לא ידרוש כסף. שכן אין לו צורך בקבלת תמורה לאנרגיה שהוא מכלה. לפיכך, ביום שבו רובוטים יעשו את הכל, הקונספט של הכסף יעלם, ואנחנו נוכל להפנות את זמנינו לתחביבים, ללימוד או לכל דבר אחר, ללא כל טרדה. האם זה לא נשמע כמו תיאור של חזון אחרית הימים? העולם צועד לשם.

בשלב זה אני צריכה לסייג ולומר כי קיימות גם דעות לפיהן התיאור הפנטסטי הזה לא יתגשם בפועל, או יתגשם באופן חלקי, כך שמקומות העבודה ימשיכו להעסיק את כולם, אך באופן שונה מעט, ובני אדם ימשיכו לצאת לפנסיה ולהחליף חוויות זה עם זה בתור למרפאה או בגינה… יש עתידנים שטוענים שמשאבי הטבע המוגבלים יהפכו להיות ה”מטבע החדש”. אבל זו טענה שקצת מחזירה אותנו לאחור מבחינת התפתחות הכסף עליה דיברנו קודם. ועד שלא נגיע לשם, לא נדע מה יהיה באמת .

העתידנות הזו גורמת לדמיון להשתולל. עולם חדש מתרגש עלינו. עולם עם חוקים חדשים ודברים שלא שיערום אבותינו, לטובה. אבל יחד עם זאת, אי אפשר להתעלם מהעובדה שרובנו נרגיש קצת כמו בעלי העגלות האמורים לעיל, אם לא נתעורר בזמן, וניקח את העתיד שלנו בידיים. אז מה תרצי להיות כשתהיי גדולה?

Be First to Comment

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *